Työssä jaksaminen

http://www.sak.fi/palvelut.shtml/01?229#Eduskuntavaalit+2007 SAK/eduskuntavaalit 2007 sivu 11 Työikäinen väestö 15-74 vuotiaat. Meille kerrottiin sairaseläkkeellä olevien kuntoutusohjelmasta ja uudelleen koulutuksesta työelämään. Kaaviosta saisi sellaisen kuvan, että eläkeikärajaa ollaan siirtämässä 65 ikävuodesta 74 ikävuoteen? Sivu 7 kerrotaan 2010 työikäisten 20-64 vuotiaat määrän laskevan huomattavasti ja eläkeläisten yli 65 vuotiaat nousevan huomattavasti.

Työssä jaksaminen eläkeikään asti eli 65 ikävuoteen ruumiillisessa työssä on epätodennäköistä. Kevyemmissä korkeasti koulutetuissa ammateissa eläkeikä 65 toteutuu helpommin. Tomi Strengell on tehnyt fysioterapian Pro gradu-tutkielman Jyväskylän yliopistossa keväällä 2004. Lainaus tutkimuksesta: " 20-30 ikävuoden jälkeen ihmisen aerobinen suorituskyky laskee prosenttiyksikön vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että 50-55 vuoden iässä suorituskyky olisi laskenut 11,2 MET- yksiköstä 9,5-10 MET- yksikköön. Johtuen koehenkilöiden aerobisen suorituskyvyn melko suuresta vaihtelusta, saattaa työssä kuormittuminen nousta tai tulla nousemaan iän myötä liian korkeaksi 40-50 %:lla mitatuista henkilöistä." Eli työkyky lähtee melkoisen jyrkkään laskuun ja vain harva selviää eläkeikään asti ruumiillisessa työssä.

Osa-aika eläkkeelle siirtymistä on kiristetty. Yrityksissä on enää harvoin tarjota kevyempää työtä ikääntyville työntekijöille, vaan samassa työpisteessä jatketaan, niin kauan kunnes fysiikka pettää ja sairaseläke alkaa. Vanhemmille työntekijöille olisi tarjottava kevyempiä töitä ja mitoitettava työn rasittavuus vastaamaan korkeampaa ikää. Muita keinoja työvoimapulaan on hallittu maahanmuutto ja koululaisten nopeampi valmistuminen koulusta töihin.

Jyrki Vaskela

http://personal.inet.fi/koti/vaskela