Kuntaliitos, Helsinki vie ja Vantaa vikisee!

 
Miltä tuntuisi, jos naapurikunnat Helsinki, Espoo ja Kauniainen päättäisivät meidän terveyskeskusten, koulujen ja vanhainkotien lakkauttamisesta ja rakentamisesta? He myös määräisivät mihin verorahamme käytetään….Sipoon rakentaminen maksaa paljon Helsingille ja uudet maksajat ovat aina tervetulleita eli kuntaliitoksen kautta Vantaalaiset. Samalla lailla käy myös mikäli vain Vantaa ja Helsinki yhdistyisivät. Helsinki päätäisi enemmistöllä ja Vantaa vikisisi. Samaten hetken huumassa ollaan myymässä kaikkia kaupungin toimistoja ja siirtymässä vuokralle grynderien rakentamiin uusiin hienoihin ”tarkoituksen mukaisiin” tiloihin. Täytyy aina muistaa, ettei vuokranantaja ole mikään hyväntekijä vaan harjoittaa liiketoimintaa jossa ainoa tavoite on maksimaalinen voitto.
 
Miltä tuntuisi, jos naapurikunnat Helsinki, Espoo ja Kauniainen päättäisivät kaikkien pääkaupunkiseudun jätteiden polttamisesta Vantaalla? Kuulostaa kauhistuttavalta, mutta huhujen mukaan olemme kovasti tuon mahdollistavaa lakia kohti ajautumassa. Mitä jos Vantaa on siirtämässä jätevesiasiat, vedenpuhdistamon ja joukkoliikenteen suunnittelun, ym. YTV:n alle.
 
YTV: ”Jäsen- ja äänivaltaosuudet jaetaan kuntien asukasluvun mukaisessa suhteessa, Helsinki enintään 50 %. ”
Muut osuudet ovat laskemalla:
Espoo 27%
Vantaa 22%
Kauniainen 1%
 
Vesilaitoksesta tuli HSY…tai ainakin sinne päin, salaa. Eli Vantaa ja Espoo maksavat Helsingin peruskorjausta vaativat putket. Metrotunnelin täyttäminen, pariinkin otteeseen on hyvä esimerkki. Kyllä naapurikaupungeilla on vielä putket kunnossa, Helsinki on putkiensa kanssa pulassa.
 
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Helsinki voi aina omalla osuudellaan vastustaa kaikkia itselleen epäedullisia päätöksiä. Edes kaikki muut kunnat yhdessä ei voi päättää mistään asioista Helsingin tahdon vastaisesti. Helsinki 50 % ja Kauniainen 1 % äänillään ovat aina enemmistö ja päätäntävaltaisia yhdessä. Sen jälkeen Espoon ja Vantaan mielipiteillä ei ole enää mitään virkaa. Helsingin ikäjakauma on myös epäedullinen kuntaliitosta ajatellen, Vantaa maksaa verot…..Helsinki hyötyy ja rakentaa Sipoon korvet.
 
Asiani on se, että kun äänestätte, pyytää ehdokkaaltanne luotettava sitoumus, että hän vastustaa päätäntävallan siirtämistä Helsinkiin. Varmistakaa, että ehdokkaanne mieli ei muutu vaalien jälkeen. Muistakaa, että kaikkien puolueiden jäsenet velvoitetaan äänestämään puolueen tahdon mukaisesti, vaikka ehdokas olisi ennen vaaleja luvannut mitä vain ja puoluekuri on aina puoluekuri. IPU:ssa ei ole puoluekuria. Varmistakaa, että ehdokkaanne todella voi ja haluaa äänestää myös vaalien jälkeen siten kuin on ennen vaaleja luvannut. Tämä on ainoa asia, mikä estää Vantaan päätäntävallan siirtymisen Helsinkiin tai muualle. Ja tietenkin se, että asukkaat aktiivisesti äänestäisivät niitä ehdokkaita, jotka haluavat säilyttää Vantaan itsenäisenä.
 
Yhteistyötä kuntien välillä on lisättävä. Paikallinen päätöksenteko lähellä ihmisiä on säilytettävä. Kouluja, sairaaloita ja päiväkoteja ei saa sitoa kuntarajojen sisään. On annettava mahdollisuus koululaisten käydä heitä lähimmässä koulussa ja säästää luontoa / veromarkkoja kuljetuskustannuksissa. Sama koskee muitakin kunnallisia palveluja. Kannatan kuntarajojen hämärtyvän, mutta en poistuvan. Sisäisillä laskutuksilla kuntien kesken asia voidaan hoitaa. Ihmisten ei tule kärsiä näkymättömästä rajasta kuntien välillä. Vantaan kiilan luovuttaminen Helsingille on valitettavaa. Se oli kuitenkin sidottu Sipoon pakkolunastukseen eikä Vantaan kiilan ryöstö ollut edes lainvastainen...Sipoosta ei voi sanoa samaa.
 
Jyrki Vaskela
Itsenäisyyspuolue Uusimaa