Osakeyhtiö vai liikelaitos palveluja turvaamaan ?

Osakeyhtiö on voittoa tuottava yritysmalli, toimii se millä alalla tahansa. Osakeyhtiön ainoa tarkoitus on voiton maksimointi,

ei niinkään palvelujen turvaaminen. Osakeyhtiön voi omistaa kokonaan esim. kunta tai valtio ja sen voi myydä kenelle tahansa ja mikäli haluaa hetkellisesti parantaa omaa kassavajetta ja luopua kansalaisomaisuudesta. Osakeyhtiö laajenee ja kilpailee muiden osakeyhtiöiden kanssa samoista markkinoista sekä etsii uusia toimialoja. Osakeyhtiö pyrkii toimimaan mahdollisemman kustannustehokkaasti, minimi henkilökunnalla. Palkkaverojen kertymä on pienempi ja mahdollinen osinkotulo isompi.

Osakeyhtiön laillisesta toimivuudesta vastaa toimitusjohtaja ja yhtiön-hallitus "koko omaisuudellaan", yhtiökokouksessa osakkeenomistajat myöntävät toimitusjohtajalle ja hallitukselle vastuuvapauden. Tämän takia "hallitusammattilaisilla" ja toimitusjohtajalla on usein vähän omaisuutta. Osakeyhtiön johtajaksi ei kuitenkaan pidä ottaa ketään virkamiestä tai poliitikkoa "eläkevirkaan", vaan ammattitaitoinen johtaja, kohtuullisella palkalla. Tähän johtajakysymykseen ovatkin kaatuneet monet isot kansallisomaisuutemme, jotka on myyty alehintaan tai jopa lahjoitettu kotimaahan tai ulkomaille.

Liikelaitos on valtion tai kunnan kokonaan omistama yhtiö, jonka tarkoitus on tuottaa vain palveluja ei voittoa. Liikelaitos ei kuulu valtion tai kunnan budjettiin, vaan toimii itsenäisenä liikelaitoksena ja pyrkii vähintään nolla tulokseen. Liikelaitosta ei voi myydä, vaan se säilyy kansallisena omaisuutena. Liikelaitos ei kilpaile epäterveesti yksityisen sektorin kanssa käyttäen kokoaan ja valta asemaansa hyväksi (=valtio tai kunta takana), eli ei tee uusia työttömiä pien- ja keskisuurista yrittäjistä. Liikelaitoksen toiminta säilyy samalla sektorilla ei laajene, tarkoitus on tuottaa vain tiettyjä palveluita edullisesti, ilman voittoa suuremmalla henkilökunnalla kuin osakeyhtiö. . Palkkaverojen kertymä on suurempi ja maksettujen sosiaalitukien osuus pienempi, sosiaaliset ongelmat ovat pienempiä ihmisten ollessa töissä. Väittäisin liikelaitosmallin tuottavan enemmän säästöjen ja verotulojen muodossa kuin osakeyhtiön.

Liikelaitoksen johtajaksi ei kuitenkaan pidä ottaa ketä tahansa virkamiestä tai poliitikkoa "eläkevirkaan", vaan ammattitaitoinen johtaja, kohtuullisella palkalla. Liikelaitoksen johtaja vastaa omalla työpaikallaan laitoksen toimivuudesta ja palvelujen tuottamisesta sekä kansallisen omaisuuden kasvusta ja säilyvyydestä.

Kannatan liikelaitosmallia palveluiden turvaajana, kaikki valtion ja kuntien omistamat yhtiöt olisi siirrettävä takaisin liikelaitoksiksi.

http://www.taloussanomat.fi/page.php?page_id=96&news_id=200710

 

Sano: KYLLÄ

Perussuomalaisten Uudenmaan vaalipiirin

Kansanedustajaehdokas 2007

Jyrki Vaskela